Mleczko pszczele (Royal Jelly) - zastosowanie i właściwości

Opublikowano : 2020-11-04 12:30:13
Kategoria : Strefa wiedzy

Mleczko pszczele (Royal Jelly) - zastosowanie i właściwości

Ta niezwykle wartościowa substancja była wykorzystywana już w starożytności. Mleczko pszczele, bo o nim tutaj mowa, charakteryzuje się kremową konsystencją, a jego kolor to najczęściej jeden z odcieni żółtego, choć zdarza się również biały. Składa się od 50 do 70% z wody, zawiera od 9 do 18% wartościowych białek i od 7 do 18% węglowodanów. Ponadto, w jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe i lipidy (od 3 do 8%), sól, polifenole oraz witaminy. Taka rozbieżność wynika nie tylko z gatunku, ale także z regionu, pory roku, a nawet wieku pszczół. Suplement Royal Jelly zawiera albuminy MRJPs i kwas hydroksydekanowy 10-HDA, który można znaleźć wyłącznie w mleczku pszczelim.

Jak powstaje mleczko pszczele? Najważniejsze informacje w pigułce

Mleczko pszczele jest wykorzystywane do karmienia młodych pszczół oraz królowej, która odżywia się nim przez całe swoje życie. Mleczko pobiera się z uli przy pomocy specjalnych narzędzi, a następnie umieszcza w niskiej temperaturze, dzięki czemu nie traci ono swoich właściwości. Jako suplement, ta substancja jest dostępna w formie kapsułki, tabletki lub ampułki. Szczególnie ta ostatnia wersja wyróżnia się wysoką biodostępnością. Ponadto, na rynku można spotkać mleczko liofilizowane. Liofilizacja jest to proces, który polega na odwodnieniu mleczka poprzez wystawienie go na bardzo niską temperaturę. Następnie produkt poddaje się sublimacji w próżni, dzięki czemu woda w postaci lodu zmienia stan skupienia na gazowy, z pominięciem płynnego. Suplement o nazwie Mleczko pszczele Royal Jelly 1500 mg fiolek 10 x 10ml zawiera skoncentrowaną dawkę świeżego mleczka pszczelego, którą warto przyjmować w tak zwanych okresach przejściowych, w których ryzyko zachorowania jest największe.

Mleczko pszczele - właściwości zdrowotne

Według badań, mleczko pszczele pozytywnie wpływa na płodność u mężczyzn. Dzięki zwiększeniu ruchliwości plemników szansa na zajście w ciążę znacznie wzrasta. Dar pszczół jest wykorzystywany także w kosmetyce. Mleczko wchodzi w skład toników, kremów i balsamów o charakterze nawilżającym. W formie suplementu jest polecane dla dzieci, które mają różnego rodzaju problemy z odżywianiem. Z kolei osoby starsze przyjmują mleczko pszczele m.in. ze względu na wzmocnienie odporności, poprawienie koncentracji, a także wzmocnienie układu nerwowego. Ponadto, poprawia samopoczucie, usuwa oznaki zmęczenia i stresu.

Jak stosować mleczko pszczele?

W przypadku osób dorosłych dawkowanie mleczka pszczelego wygląda następująco: najlepiej spożywać rano, przed śniadaniem lub około 1,5 h po kolacji. Mleczko pszczele działa antyoksydacyjne, a także poprawia wygląd skóry i paznokci. Jest przeznaczony dla wegetarian i nie zawiera żadnych niepotrzebnych składników. Każdorazowo przed użyciem należy wstrząsnąć fiolką, ponieważ może wytrącić się naturalny osad i rozcieńczyć w wodzie , np. 1:1. W opakowaniu znajduje się 10 ampułek, po 10 ml każda.

https://www.doz.pl/czytelnia/a1323-Mleczko_pszczele

https://pszczoly.eu/mleczko-pszczele-wlasciwosci-leczenie-sklad-mleczka-pszczelego-pszczoly-eu/

https://pszczoly.eu/wyniki-badan-mleczko-pszczele-jest-skutecznym-srodkiem-wspomagajacym-leczenie-meskiej-nieplodnosci/

Majtan, J., Kovacova, E., Bilikova, K., and Simuth, J. (2006). The immunostimulatory effect of the recombinant apalbumin 1-major honeybee royal jelly protein-on TNFalpha release. Int. Immunopharmacol. 6, 269–278. doi: 10.1016/j.intimp.2005.08.014

Koya-Miyata, S., Okamoto, I., Ushio, S., Iwaki, K., Ikeda, M., and Kurimoto, M. (2004). Identification of a collagen production-promoting factor from an extract of royal jelly and its possible mechanism. Biosci. Biotechnol. Biochem. 68, 767–773. doi: 10.1271/bbb.68.767

Wang, J., Zhang, W., Zou, H., Lin, Y., Lin, K., Zhou, Z., et al. (2015). 10-Hydroxy-2-decenoic acid inhibiting the proliferation of fibroblast-like synoviocytes by PI3K-AKT pathway. Int. Immunopharmacol. 28, 97–104. doi: 10.1016/j.intimp.2015.05.036

Alreshoodi, F. M., and Sultanbawa, Y. (2015). Antimicrobial activity of royal jelly. Antiinfect. Agents 13, 50–59. doi: 10.2174/2211352513666150318234430

Guo, H., Kouzuma, Y., and Yonekura, M. (2009). Structures and properties of antioxidative peptides derived from royal jelly protein. Food Chem. 113, 238–245. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.06.081

Hattori, N., Nomoto, H., Fukumitsu, H., Mishima, S., and Furukawa, S. (2007). Royal jelly and its unique fatty acid, 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, promote neurogenesis by neural stem/progenitor cells in vitro. Biomed. Res. 28, 261–266. doi: 10.2220/biomedres.28.261