Spirulina

Arthrospira platensis, powszechnie znana jako spirulina, wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, dlatego jej spożywanie cieszy się coraz większą popularnością praktycznie na całym świecie. Ta niewielka cyjanobakteria jest przyjazna dla środowiska naturalnego i bywa wykorzystywana nie tylko jako dodatek do zbilansowanej diety. Można ją również spotkać w różnego rodzaju kosmetykach.

Spirulina

Jest 2 produktów.

Pokazano 1-2 z 2 pozycji

Aktywne filtry

Spirulina w proszku

Arthrospira platensis wykazuje m.in. działanie bakteriobójcze. Jej obecność wpływa na ograniczenie rozwoju wybranych bakterii z grupy Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Ponadto, pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Jest to szczególnie ważne w przypadku cukrzyków. Kolejne właściwości prozdrowotne są związane z mikroflorą jelitową. Pozytywnie wpływa na jej rozwój, dzięki czemu poprawia się wchłanianie składników odżywczych dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem. W asortymencie naszego sklepu dostępna jest zarówno w proszku, jak i w formie kapsułek lub łatwych do połknięcia tabletek.

Spirulina - alga morska

Opisywany produkt to bardzo popularna roślina, a konkretniej alga morska. Wymieniana często jako superfoods, bo jej skład robi wrażenie. Spożywana jest chętnie przez wegan i wegetarian, bo w 60-70% to super wartościowe białko, ale nie tylko oni ją wybierają. Skład spiruliny dostępnej w tej kategorii charakteryzuje czysta etykieta. Oferujemy wyłącznie produkty sprawdzone przez akredytowane jednostki, dzięki czemu masz pewność, że wybierasz najwyższej jakości spirulinę, której właściwości zostały potwierdzone badaniami. Bez względu na postać (proszek, kapsułki bądź tabletki), nasza spirulina charakteryzuje się wysoką biodostępnością, gwarantującą szybkie wchłanianie cennych składników odżywczych.

Zawiera również beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, cynk, mangan, selen, miedź, szereg witamin, fikocyjanina, bioflawonoidy, chlorofil i kilka innych rzeczy, które sprawiają, że odżywia. Spirulina Pacifica® oraz Spirulina Natural® firmy Earthrise® mają bardzo wysoką zawartość substancji odżywczych, którą zawdzięczają nie tylko swojej unikalnej strukturze, ale również warunkom, w jakich są hodowane - Kailua Kona na Hawajach, USA oraz Pustynia Sonora w południowo-wschodniej Kalifornii. Cyanotech Corporation i Earthrise Nutritional to aktualnie największe na świecie firmy produkujące spirulinę. Opatentowany proces suszenia i tabletkowania dostarcza naturalną, wegetariańską i wegańską spirulinę. Wybierając produkty w naszym sklepie, otrzymujesz pełnowartościowy suplement, który zanim trafił do szerokiej sprzedaży, został poddany rygorystycznym testom jakościowym. Ponadto, cały proces produkcji jest skrupulatnie monitorowany, dzięki czemu finalny produkt wyróżnia się perfekcyjną czystością. Jeśli więc Twój organizm potrzebuje wzmocnienia, daj mu trochę alg!

Spirulina - skondensowana dawka witamin

Oprócz wspomnianych mikro i makro elementów, jest również niezwykle bogata w witaminy. Warto dodać, że te związki chemiczne wyróżniają się wysoką przyswajalnością.

  • Jest bogata m.in. w witaminę A, w postaci Beta karotenu, która jest niezwykle ważna w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego człowieka. Ponadto, bierze udział w metabolizowaniu żelaza, a także pozytywnie wpływa na stan błon śluzowych. Witamina A korzystnie oddziaływuje na skórę oraz pomaga utrzymać prawidłowe widzenie.
  • W spiruline znajduje się również witamina B12 - szczególnie ważna dla osób, które zrezygnowały z jedzenia produktów odzwierzęcych. Witamina B12 jest niezwykle ważna w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ponadto, bierze aktywny udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Redukuje zmęczenie i wpływa na działanie metabolizmu energetycznego.
  • Z kolei witamina K jest bardzo istotna dla zachowania zdrowego układu kostnego. Dodatkowo bierze udział w procesie odpowiedzialnym za krzepnięcie krwi.

Arthrospira platensis w postaci suplementu diety może być stosowana przez cały rok. W asortymencie naszego sklepu znajdziesz produkty GMO FREE, dzięki czemu masz pewność, że są w czystej, naturalnej postaci, bez zbędnych dodatków.

Spirulina w diecie

Algi to może nie najsmaczniejsza rzecz pod słońcem. Nic więc dziwnego, że spirulina w formie kapsułek czy tabletek jest tak popularna. Po spirulinę możemy sięgać cały rok. Szczególnie zimą, kiedy czujemy się przemęczeni, nie ma dostępu do świeżych warzyw, a aura nie dodaje energii. Spirulina to świetny dodatek dla osób szukających dużej dawki roślinnego białka, na dietach redukcyjnych, dla aktywnych. Potwierdzamy, że spirulinę kupujemy z najlepszych, bezpiecznych źródeł, bezpośrednio od producenta z Kalifornii lub Hawajów. Jest to więc źródło bardzo sprawdzone. W sklepie znajdziecie zarówno spirulinę w tabletkach, kapsułkach (wystarczy popić wodą), jak i spirulinę w proszku (możecie dodać do zdrowych koktajli) - wybierzcie rozwiązanie, które u Was sprawdza się najlepiej.

Spirulina – bogactwo minerałów, witamin i innych składników odżywczych

Spirulina to odmiana sinic, która cieszy się popularnością ze względu na wysokie stężenie różnorodnych substancji odżywczych. Dzięki temu, znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków, odżywek i suplementów diety. Preparaty zawierające spirulinę warto stosować codziennie – gdyż stanowią skuteczną blokadę przed oddziałującymi zewsząd toksynami.

Morfologia i systematyka spiruliny – wprowadzenie w temat

Jak wygląda spirulina? W zasadzie – jest trudna do zauważenia, ze względu na jej niewielkie rozmiary. Jest to zielona sinica, o spiralnym kształcie, którą oglądać należy pod mikroskopem. Jest organizmem samożywnym, występującym w różnych zbiornikach wodnych. Jest jednym spośród przedstawicieli rzędu Oscillatoriales.

Badania naukowe nad wykorzystaniem spiruliny są prowadzone od kilku dekad. Głównym punktem zainteresowania jest oczywiście wpływ suplementacji spiruliny na zdrowie człowieka. Pierwsze systematyczne badania zostały opublikowane już w latach 60., obecnie – eksplorowaniem jej potencjału zajmują się uczeni z ośrodków naukowych na całym świecie.

Składniki odżywcze w spirulinie - kwas GLA

Spirulina budzi zainteresowanie dietetyków i lekarzy ze względu na obecny w jej składzie kwas gamma-linolenowy, zwany w skrócie GLA. Jest to rzadko występujący w naturze kwas, który pełni ważne funkcje w organizmie człowieka.

Przede wszystkim – jest aktywnym składnikiem w wielu procesach biologicznych, m.in. w syntetyzowaniu substancji odpowiedzialnych za poprawne działanie układu sercowo-naczyniowego i immunologicznego. Może pomagać w obniżeniu ciśnienia krwi oraz redukować zagrożenie wystąpienia zakrzepów. GLA wspomaga także procesy przeciwzapalne oraz przeciwskurczowe, szczególnie w odniesieniu do napięcia przedmiesiączkowego.

Spirulina – „zielone mięso”. O aminokwasach w jej składzie

Wyjątkową cechą spiruliny jest wysoka zawartość pełnowartościowego białka, która może sięgać nawet 70 procent jej masy. W porównaniu do mięsa, spirulina zawiera nawet trzykrotnie więcej tych substancji. Czyni to spirulinę jednym z najbardziej atrakcyjnych roślinnych źródeł białka. Tym bardziej, że w jej składzie znajdują się aminokwasy wysokowartościowe – wśród 18 wyodrębnionych znajduje się aż 8 niezbędnych, które biorą udział w ważnych procesach biochemicznych.

Spirulina to także korzystny suplement diety w przypadku osób rozbudowujących tkankę mięśni szkieletowych. Najprawdopodobniej, korzystnie wpływa również na osoby przechodzące rekonwalescencję oraz rehabilitację, przyspieszając proces regeneracji organizmu.

Pozostałe ważne składniki spiruliny

Skład spiruliny nie kończy się na kwasie GLA ani aminokwasach. Znajdują się w niej także witaminy oraz minerały, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, witamina K; a także: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Obecny w składzie błonnik wspomaga ich wchłanianie. Ponadto, w spirulinie znajdziesz porcje nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Warto podkreślić wysokie stężenie żelaza, którego porcja w 100 gramach spiruliny może wynosić prawie 30 mg. Jest to dawka większa niż w wielu rodzajach mięsa. Pozwala to podejrzewać, że spirulina okaże się skuteczna w walce z niedokrwistością (anemią).

Wpływ spiruliny na komórki nowotworowe

Spirulina może mieć zastosowanie w walce z nowotworami. Badania na ten temat przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie, zainteresowani przede wszystkim wpływem chlorofilu na różnego typu szkodliwe substancje obecne w organizmie człowieka. Jej antyoksydacyjny wpływ sprzyja wydalaniu toksyn, a przy dłuższej suplementacji – może zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby lub żołądka.

O antynowotworowe i antyoksydacyjne działanie podejrzewa się także obecny w składzie spiruliny niebieski pigment – fikoscyjaninę. To kolejne, dobroczynne białko, które wspomaga układ odpornościowy oraz przeciwdziała rozwijaniu się komórek nowotworowych.

Spirulina a detoksykacja organizmu – przeciwdziałanie chorobom nowotworowym

Dobroczynny wpływ spiruliny dotyczy nie tyle nowotworów już wykształconych, ale raczej przeciwdziała ich potencjalnemu powstawaniu. Substancje zawarte w spirulinie stanowią barierę hamującą działanie niewielkich ilości toksyn rakotwórczych, które dostają się do organizmu wraz z pożywieniem, wdychanymi gazami oraz przez powierzchnię skóry. Jej suplementacja może być sposobem by zabezpieczyć się przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi.

Również inne składniki spiruliny mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju komórek rakowych na ich wczesnym etapie. Mowa przede wszystkim o beta-karotenie i witaminie E, bardzo skutecznych w neutralizowaniu wpływu wolnych rodników.

Spirulina w walce ze złym cholesterolem

Metaanalizy poświęcone badaniom nad spiruliną dowodzą, że może mieć ona właściwości zdrowotne wpływające na poziom cholesterolu we krwi. Regularna suplementacja sprzyja redukcji złego cholesterolu (LDL) oraz poprawia stężenie cholesterolu dobrego (HDL). Może więc mieć duży wpływ na poprawę profilu lipidowego.

Ma to duże znaczenie w przypadku osób starszych oraz zagrożonych wystąpieniem np. choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego, zakrzepicy (żylnej, powierzchniowej jak i wielopoziomowej) lub udaru mózgu. Pozytywne oznaczenia w profilu lipidowym obniżają ryzyko wystąpienia także innych chorób układu sercowego i krwionośnego.

Spirulina właściwości dietetyczne – zastosowanie i popularne formy

W ostatnich latach dużą popularność zyskały tak zwane zielone koktajle, wykonywane z różnych roślin bogatych w substancje odżywcze, o antyoksydacyjnym działaniu. Kluczowym składnikiem takich koktajli jest spirulina w proszku – obok której występują także: szpinak, jarmuż, pietruszka, limonka oraz inne, dodatkowe składniki.

Forma koktajlu ma za zadanie ułatwić spożycie poszczególnych roślin (które w stanie surowym mogą mieć wyraźnie gorzki smak) oraz zoptymalizować proces wchłaniania substancji odżywczych. Warto podkreślić, że do takiego zastosowania nadaje się nie tylko spirulina proszek, ale także preparaty w formie stałej. Obie formy są dobrym pomysłem dla osób poszukujących zróżnicowanej diety.

Wpływ spiruliny na skórę – czyli o kosmetycznym zastosowaniu

Zastosowanie różnych gatunków alg w kosmetyce jest obecnie szeroko eksploatowane. Wśród nich, szczególne miejsce spirulina, z uwagi na jej antyoksydacyjne oddziaływanie. Na tle pozostałych gatunków alg, spirulina odznacza się wysoką zawartością aminokwasów, witamin i minerałów. Wyciąg ze spiruliny możesz odnaleźć w składzie wielu kosmetyków, dedykowanych zarówno do ciała jak i cery.
Jakie działanie wywołuje spirulina? Przede wszystkim oczyszczające i odmładzające. Regularnie stosowana (zarówno spirulina tabletki jak i spirulina proszek), pozwala zachować skórę i cerę w dobrym stanie, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek i zwiększa sprężystość skóry.

Spirulina a skóra: regeneracja, odświeżenie i młodość

Spirulina wykazuje różnorodne działanie w kontakcie ze skórą. Nie tylko sprzyja zachowaniu młodości, ale również łagodzi sporadycznie powstające niedoskonałości. Redukuje zaczerwienienia oraz poprawia ogólny koloryt cery. Łagodzi także stany zapalne oraz normalizuje tkanki budujące skórę. Ponadto, przyspiesza zachodzenie procesów gojenia, co jest niezwykle ważne w przypadku osób z cerą skłonną do zmian i występowania mikro-urazów.

Regularnie stosowana spirulina, pozwala zachować cerę w stanie optymalnym, niwelując także objawy przemęczenia. Podejrzewa się również, choć jest to temat jedynie wstępnie eksploatowany, że może mieć zastosowanie w walce z trądzikiem i nadwrażliwością skóry.

Cellulit i inne problemy skórne – a wpływ spiruliny

W składzie wielu balsamów i innych kosmetyków dedykowanych do ciała możesz znaleźć wyciąg ze spiruliny (niekiedy także z innych gatunków alg morskich). Kluczowym składnikiem jest pod tym względem kwas alginowy, a także rutyna, estyna i inne dobroczynne substancje. Ich wpływ obejmuje stymulację mikrokrążenia oraz detoksykację tkanek. Przeciwdziała także pękaniu naczynek włosowatych obecnych w skórze.

Jak wskazują autorzy publikacji z 2021 roku, opublikowanej w Biomed Pharmacother, dobroczynne oddziaływanie na skórę może spowodować zarówno stosowanie kosmetyków ze spiruliną, jak i spirulina w proszku, przyjmowana w suplementacji doustnej.

Środki ostrożności w suplementacji spiruliny

Spirulina została zakwalifikowana jako produkt bezpieczny, nie wywołuje szkodliwego wpływu. Niemniej, w niektórych przypadkach należy zachować ostrożność w suplementacji spiruliny lub skonsultować ten zamiar z lekarzem. Warto pamiętać, że choć badania nad jej zastosowaniem i wpływem są optymistyczne, to jednak nie wszystkie właściwości spiruliny udało się poznać.
Kluczowy jest pod tym względem odpowiednie dawkowanie spiruliny. Uznaje się, że dzienna porcja nie powinna przekraczać 1 g. – w przypadku osób dorosłych. Niezgodne z zaleceniami dawkowanie spiruliny może wiązać się z ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznych lub innych problemów.

Kto nie powinien korzystać ze spiruliny?

Z uwagi na brak jednoznacznych badań nad wpływem spiruliny na rozwój płodu, z jej suplementacji powinny zrezygnować kobiety w ciąży oraz starające się o potomstwo. Z grupy odbiorców mogą też być wyłączeni pacjenci cierpiący na choroby autoimmunologiczne, bądź przyjmujący leki immunosupresyjne lub podwyższające krzepliwość krwi. Również osoby cierpiący na fenyloketonurię nie powinny sięgać po spirulinę.

Dla zachowania maksymalnej ostrożności, warto wybierać wyłącznie preparaty ze spiruliną pochodzące z wiarygodnych źródeł. Gorszej jakości suplement diety może być zanieczyszczony substancjami toksycznymi, np. glinem, wykorzystywanymi w przemysłowej hodowli alg.

Polecane preparaty ze spiruliną – spirulina hawajska

Preparatem w pełni bezpiecznym i przeznaczonym do codziennego użytku jest spirulina hawajska, dostępna w różnej postaci: tabletki, kapsułki, a także spirulina proszek. W jej składzie znajduje się 500 mg. wyciągu ze spiruliny, zawierającego jej najważniejsze, dobroczynne substancje. Oprócz witamin i minerałów, są to przede wszystkim substancje nadające zielony i niebieskie pigment, o antyoksydacyjnym i oczyszczającym działaniu.

Jest to preparat dedykowany dla osób, które pragną zabezpieczyć się przed szkodliwym wpływem środowiska – zneutralizować wpływ substancji toksycznych oraz negatywne skutki niezdrowego trybu życia. Spirulina hawajska jest często wybierana przez osoby pragnące rozpocząć systematyczną detoksykację organizmu oraz rozpoczynające zdrowy tryb życia.

Jaka forma spiruliny hawajskiej? Spirulina tabletki i kapsułki

Spirulina hawajska nadaje się do przyjmowania w różnej postaci. Wśród preparatów „stałych” znajdziesz spirulinę w formie kapsułek oraz tabletek. Ich działanie jest identyczne, jednak sposób wykorzystania nieco inny. Kapsułki są dedykowane do konwencjonalnego przyjmowania doustnego – należy przyjąć je bez rozgryzania oraz popić dużą ilością wody.

Spirulina tabletki nadaje się natomiast do stosowania w formie dodatków do smoothie, koktajli warzywno-owocowych lub innych posiłków. Po umieszczeniu w środowisku wilgotnym, spirulina tabletki ulega szybkiemu rozdrobnieniu, co dodatkowo ułatwia jej spożycie i przyswojenie.

Spirulina proszek. Czyli Spirulina hawajska w formie proszku

Spirulina w proszku jest wybierana przez osoby, które są przyzwyczajone do samodzielnego przygotowywania prozdrowotnych koktajli. W takiej postaci, należy przyjmować 3 g. proszku rozcieńczonego w wodzie lub dodanego do gotowego posiłku (nie przekraczać zalecanej dawki!). Wiele osób uważa, że spirulina w proszku pozwala uzyskać optymalne efekty detoksykacyjne, choć opinia ta nie znalazła jednoznacznego potwierdzenia w badaniach. Z pewnością jest to jednak forma najbardziej elastyczna, którą można wykorzystać także we własnej kuchni. Spirulina w proszku nadaje się bowiem jako dodatek do sałatek, dań mięsnych oraz innych potraw przygotowywanych na ciepło jak i zimno.

Spirulina kalifornijska – alternatywna wersja spiruliny

Spirulina kalifornijska to suplement diety produkowany z alg, hodowanych w amerykańskich ośrodkach przemysłowych i badawczych na zachodnim wybrzeżu. Najpopularniejszą formą, w której jest przyjmowana, to oczywiście spirulina tabletki.

Jej skład jest w dużym stopniu zbieżny z odmianą hawajską. Główna różnica tkwi w sposobie hodowli – a dokładnie normalizujących ją przepisach prawnych. Spirulina kalifornijska jest hodowana zgodnie z rygorystycznymi przepisami, które mają zagwarantować maksymalne bezpieczeństwo tworzonych preparatów. W rezultacie, spirulina kalifornijska jest niemal całkowicie wolna od śladowych ilości metali ciężkich, mogących występować w preparatach gorszej jakości.

https://ktomalek.pl/blog/spirulina-dlaczego-warto-jesc-algi/w-192

https://lekarzebezkolejki.pl/blog/spirulina-alga-o-wielu-zdrowotnych-wlasciwosciach/w-491

https://bonavita.pl/spirulina-dzialanie-spirulina-na-wlosy-twarz

https://www.spirulina.pl/spirulina/spirulina-w-ciazy-dlaczego-warto-ja-przyjmowac.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5274660/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577592/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828654/