Idzie zima. Zwiększ odporność swojego organizmu zanim ta nadejdzie

Opublikowano : 2020-12-02 16:30:42
Kategoria : Strefa wiedzy

Idzie zima. Zwiększ odporność swojego organizmu zanim ta nadejdzie

Przełom jesieni i zimy to czas zwiększonego ryzyka zachorowania na różnego rodzaju infekcje. Wynika to m.in. ze zmian temperatury powietrza. Chcąc podnieść odporność organizmu, warto działać na kilku frontach. Pierwszym z nich jest zdrowa dieta, rozumiana jako spożywanie zbilansowanych, pełnowartościowych posiłków bogatych w składniki odżywcze. Drugi obejmuje regularną aktywność fizyczną, natomiast trzeci to naturalne suplementy diety.

W jaki sposób skutecznie zwiększyć odporność organizmu?

Przygotowania do zimy najlepiej zacząć odpowiednio wcześniej, ponieważ nabywanie odporności to relatywnie długi proces. Do swojej diety wprowadź produkty zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnej witaminy C. Są to m.in. czarne porzeczki, grejpfruty, pomarańcze i kiwi. Odporność organizmu możesz budować poprzez wyciskanie soków z wyżej wymienionych owoców. Pamiętaj jednak, aby używać wyciskarek wolnoobrotowych i wypijać sok od razu po jego przygotowaniu - wynika to z ryzyka utleniania się m.in. witaminy C.

Medycyna chińska - naturalne wzmacnianie odporności

Jedną z podstawowych roślin wykorzystywanych w medycynie chińskiej jest żeń-szeń, nazywany także ginsengiem lub wszechlekiem. Ta roślina, a właściwie jej korzeń, wzmacnia odporność poprzez pobudzanie limfocytów. Uzupełnienie pełnowartościowej diety w wysokiej klasy suplementy zawierające w swoim składzie żeń-szeń, przyczynia się do wzrostu odporności organizmu. Ponadto żeń-szeń wykazuje szereg innych właściwości, takich jak łagodzenie stanów związanych z menopauzą, pomoc mężczyznom zmagającym się z zaburzeniami erekcji oraz ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym. Naturalne suplementy diety, które w swoim składzie zawierają ginseng, są polecane również osobom prowadzącym aktywny tryb życia, ponieważ przyspieszają rekonwalescencję.

Co jeszcze poprawia odporność organizmu?

Mleczko pszczele to kolejny produkt, pozwalający w naturalny sposób poprawić kondycję Twojego układu immunologicznego. Dzieje się tak m.in. dzięki wysokiej zawartości albumin MRJPs i kwasu 10-HDA. Ponadto mleczko pszczele pomaga w koncentracji oraz wzmacnia układ nerwowy. To jeden z najcenniejszych darów natury. Co jeszcze warto spożywać?

Z pewnością spirulinę, czyli niewielkie algi morskie wyróżniające się zielono-niebieskim kolorem, oferowane w postaci proszku lub tabletek. Bez względu na formę, ten suplement stanowi niezwykle wartościowy dodatek do zbilansowanej diety. Dzięki wysokiej zawartości łatwo przyswajalnych witamin A i B12, pomaga budować odporność organizmu. Ponadto spirulina zawiera żelazo, które korzystnie wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego.

W diecie warto uwzględnić też kordyceps, nazywany maczużnikiem chińskim, czyli wysokogórski grzyb, który jest od wielu lat wykorzystywany w medycynie wschodniej. Ekstrakty z tego grzyba są szczególnie polecane osobom podatnym na infekcje. Kordyceps w postaci płynnej wyróżnia się wysoką biodostępnością. Naturalne suplementy diety często łączą maczużnika chińskiego z tragankiem błoniastym i cytryńcem chińskim. Są to rośliny zawierające w swoim składzie adaptogeny, czyli substancje odpowiadające za przywrócenie homeostazy w organizmie. Adaptogeny pomagają również w walce ze stresem oraz ułatwiają koncentrację.

Uzupełnienie pełnowartościowej diety o naturalne suplementy diety to jeden z najskuteczniejszych sposobów na poprawę odporności organizmu. Etykieta typu clean label gwarantuje, że w danym produkcie nie ma żadnych zbędnych substancji i dodatków.

1. Majtan, J., Kovacova, E., Bilikova, K., and Simuth, J. (2006). The immunostimulatory effect of the recombinant apalbumin 1-major honeybee royal jelly protein-on TNFalpha release. Int. Immunopharmacol. 6, 269–278. doi: 10.1016/j.intimp.2005.08.014

3. Koya-Miyata, S., Okamoto, I., Ushio, S., Iwaki, K., Ikeda, M., and Kurimoto, M. (2004). Identification of a collagen production-promoting factor from an extract of royal jelly and its possible mechanism. Biosci. Biotechnol. Biochem. 68, 767–773. doi: 10.1271/bbb.68.767

3. Hattori, N., Nomoto, H., Fukumitsu, H., Mishima, S., and Furukawa, S. (2007). Royal jelly and its unique fatty acid, 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, promote neurogenesis by neural stem/progenitor cells in vitro. Biomed. Res. 28, 261–266. doi: 10.2220/biomedres.28.261

4.Winston D., Maimes S., „Adaptogeny od A do Z, Naturalne środki na odprężenie, wytrzymałość i odporność.”, 2007.

5. Ekiert, H., E.; Szopa A., “Current knowledge of Schisandra chinensis.(Chinese magnolia vine) as a medicinal plant species:a review on the bioactive components, pharmacologicalproperties, analytical and biotechnological studies”.

6. Obidowska G., Sadowska A., „Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin”, 2004.

4. Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry ...journals.viamedica.pl › article › download