Mleczko pszczele to wartościowa wydzielina gruczołów pszczół. Jest substancją wyjątkowo odżywczą, od lat stosowaną w medycynie naturalnej. Głównym składnikiem są białka a szczególnie najbardziej aktywne białko tzw. MRJPs –Major Royal Jelly Proteins. Mleczko pszczele zawiera także aminokwasy, substancje lipidowe w tym kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, fosfolipidy, woski, kwasy organiczne głównie kwas pirogronowy i mlekowy, cukry. Witaminy to B3 (niacyna), inozytol, kwas foliowy, witaminy z grupy B. W mleczku pszczelim występują także makro- i mikroelementy: miedź, magnez, potas, fosfor, żelazo, mangan, siarka, cynk, nikiel, krzem, kobalt. Mleczko pszczele jest naturalnym źródłem acetylocholiny oraz kwasu hydroksydekanowego 10-HDA, który występuje tylko w mleczku pszczelim.
Mleczko pszczele dzięki zawartości m.in. albumin MRJPs oraz kwasu 10-HDA
- wspiera układ odpornościowy ¹
- odżywia organizm, poprawia kondycję skóry, włosów ²
- pomaga łagodzić objawy przeziębienia, działa przeciwzapalnie ³ i przeciwbakteryjnie⁴
- działa antyoksydacyjnie ⁵
- polepsza samopoczucie i koncentrację, wzmacnia układ nerwowy ⁶
¹Majtan, J., Kovacova, E., Bilikova, K., and Simuth, J. (2006). The immunostimulatory effect of the recombinant apalbumin 1-major honeybee royal jelly protein-on TNFalpha release. Int. Immunopharmacol. 6, 269–278. doi: 10.1016/j.intimp.2005.08.014
²Koya-Miyata, S., Okamoto, I., Ushio, S., Iwaki, K., Ikeda, M., and Kurimoto, M. (2004). Identification of a collagen production-promoting factor from an extract of royal jelly and its possible mechanism. Biosci. Biotechnol. Biochem. 68, 767–773. doi: 10.1271/bbb.68.767
³Wang, J., Zhang, W., Zou, H., Lin, Y., Lin, K., Zhou, Z., et al. (2015). 10-Hydroxy-2-decenoic acid inhibiting the proliferation of fibroblast-like synoviocytes by PI3K-AKT pathway. Int. Immunopharmacol. 28, 97–104. doi: 10.1016/j.intimp.2015.05.036
⁴Alreshoodi, F. M., and Sultanbawa, Y. (2015). Antimicrobial activity of royal jelly. Antiinfect. Agents 13, 50–59. doi: 10.2174/2211352513666150318234430
⁵Guo, H., Kouzuma, Y., and Yonekura, M. (2009). Structures and properties of antioxidative peptides derived from royal jelly protein. Food Chem. 113, 238–245. doi: 10.1016/j.foodchem.2008.06.081
⁶Hattori, N., Nomoto, H., Fukumitsu, H., Mishima, S., and Furukawa, S. (2007). Royal jelly and its unique fatty acid, 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, promote neurogenesis by neural stem/progenitor cells in vitro. Biomed. Res. 28, 261–266. doi: 10.2220/biomedres.28.261
Wskazania:
Suplement diety zawiera świeże mleczko pszczele standaryzowane na zawartość Kwasu Hydroksydekanowego 10-HDA. Stosowane w okresach osłabienia, przemęczenia, i stresu oraz budowania naturalnej odporności.
Sposób użycia: Jedna fiolka raz dziennie.
Nie zaleca się stosowania u osób uczulonych na którykolwiek ze składników, kobiet będących w ciąży, karmiących oraz u dzieci poniżej 6 roku życia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety
Uwaga: mogące powstać lekkie zmętnienie oraz nieznaczny osad są naturalnym zjawiskiem. Przed użyciem wstrząsnąć.
|
Zalecana dzienna porcja do spożycia |
Skład |
1 fiolka / 10 ml |
Świeże Mleczko pszczele (Fresh Royal Jelly)
Standaryzowane na zawartość Kwasu Hydroksydekanowego (10-HDA) 1,4% |
1500 mg
21 mg
|
Składniki: woda, fruktoza, świeże mleczko pszczele, substancja konserwująca sorbinian potasu.
Copyright© 2020Ginseng Poland. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.Kopiowanie i używanie treści (opisy i zdjęcia) jest dozwolone jedynie za zgodą Ginseng Poland.